x
Rezervacije

Dolazak / Odlazak

Okruženje

Pakoštane

Pakoštane

Pakoštane su malo obalno mjesto smješteno na tankoj kopnenoj prevlaci između Jadranskog mora i Vranskog jezera u sjevernoj Dalmaciji pa ima jako interesantnu lokaciju između dva vodena svijeta, slatkog i slanog. U prošlosti se stanovništvo prvenstveno bavilo zemljoradnjom i ribarenjem, a danas je sve popularnije turističko odredište idealno za miran obiteljski odmor i uživanje u odličnoj lokalnoj hrani i vinu.

Karta
Biograd na Moru

Biograd na Moru

Biograd je gradić smješten u blizini Zadra, središta sjeverne Dalmacije, i mjesto je duge i zanimljive povijesti. Najpoznatiji je po tome što je bio hrvatski kraljevski grad, a u njemu su se krunili hrvatski kraljevi, stolovalo plemstvo i biskupi. U gradu se nalazi nekoliko vrijednih građevina iz ranog srednjeg vijeka i kasnijih razdoblja. Danas je Biograd jedno od vodećih turističkih odredišta u Hrvatskoj i važno nautičko središte, a u njemu se tijekom čitave godine organiziraju brojne manifestacije.

Karta
Zadar

Zadar

Zadar se smjestio u sjevernom dijelu Dalmacije te je njegovo gospodarsko i upravno središte. Prvotno se razvio na poluotoku gdje se danas nalazi stara gradska jezgra, a osnovali su ga Rimljani kao koloniju za svoje umirovljene vojnike. Sam prostor grada bio je naseljen mnogo ranije i to ilirskim stanovništvom. Kroz povijest Zadar se prometnuo u važno dalmatinsko središte pa se u njemu nalaze ostaci rimskog dijela grada, brojne crkve i građevine visoke umjetničke vrijednosti iz kasnijih razdoblja, muzeji i razne druge ustanove. Od modernih atrakcija najpoznatije su jedinstvene Morske orgulje i instalacija Pozdrav Suncu.

Karta
Šibenik

Šibenik

Šibenik je jedan od 4 velika grada u Dalmaciji, a nalazi se u njenom središnjem dijelu, između Zadra i Splita. Šibenik se razvio kao srednjovjekovni grad, a osnovali su ga Hrvati. Grad se širio preko padina ispod tvrđava koje su razvijene kao sustav fortifikacije. Za vrijeme renesanse bio je važno kulturno umjetničko središte s brojnim humanistima, a najpoznatija građevina iz tog razdoblja je gotičko-renesansna katedrala Sv. Jakova, djelo slavnog Jurja Dalmatinca. U Šibeniku se svake godine održava Međunarodni dječji festival, a tu su i brojni koncerti domaćih i stranih zvijezda pa Šibenik postaje i koncertno središte Dalmacije.

Karta
Nacionalni park Krka

Nacionalni park Krka

Nacionalni park Krka smjestio se u šibenskom zaleđu i obuhvaća skoro čitavi tok rijeke Krke koja teče krškim krajolikom i na tom putu na više mjesta prelazi preko brojnih kaskada koje čine njene slapove. Najveći i najpoznatiji je Skradinski buk, a svakako valja posjetiti i Roški slap, Ogrlice te Manojlovac. U sklopu parka nalazi se franjevački samostan Visovac smješten na istoimenom otočiću, a još uzvodnije je manastir Krka. U sjevernom dijelu parka nalaze se ostaci rimskog vojnog logora Burnum s jako dobro sačuvanim amfiteatrom.

Karta
Nacionalni park Plitvička jezera

Nacionalni park Plitvička jezera

Plitvička jezera su najstariji nacionalni park u Hrvatskoj. Smještena u planinskoj regiji Lici, 16 jezera se kaskadno nižu jedna za drugim između planinskih obronaka, ističući se svojom smaragdnom i plavom bojom, a međusobno su povezana sedrenim barijerama. U parku se nalazi i Veliki slap koji je sa svojih 78 metara najviši slap u Hrvatskoj. Na području parka nalazi se više špilja od kojih su dvije otvorene za posjet, a još jedna atrakcija parka su orhideje budući da na području parka raste čak pedesetak vrsta.

Karta
Nacionalni park Kornati

Nacionalni park Kornati

Nacionalni park Kornati obuhvaća stotinjak otoka, otočića i hridi Kornatskog arhipelaga koji se nižu poput kamene ogrlice po plavoj površini mora. Idealna su destinacija za izlet brodom, a iznimno su popularni među jedriličarima. Kornatsko podmorje također je zanimljivo za istraživanje, a može se zaroniti s nekim od profesionalnih ronilačkih klubova koji organiziraju ronilačke ture. S vanjske strane na nekoliko otoka nalaze se klifovi, još jedna od brojnih ljepota parka.

Karta
Park prirode Vransko jezero

Park prirode Vransko jezero

Park prirode Vransko jezero najveće je prirodno slatkovodno jezero u Hrvatskoj, a smjestilo se tik uz more uz mjesto Pakoštane. Važno je stanište ptica močvarica, a ima i jako bogat riblji fond. Uz obalu jezera prolaze biciklističke i pješačke staze, a iznad samog jezera uređeno je odmorište Vidikovac odakle se može uživati u prekrasnom panoramskom pogledu na jezero, obalu i okolne otoke.
Karta
Park prirode Telašćica

Park prirode Telašćica

Park prirode Telašćica nalazi se na jugoistočnom dijelu Dugog otoka, a obuhvaća najveću prirodnu luku, uvalu Telašćica, koja je stoga iznimno popularna među nautičarima, nekoliko otočića, slano jezero Mir pored kojeg se nalazi utočište za magarce te vanjsku stranu otoka koju sačinjavaju strmi klifovi što se okomito obrušavaju u more.

Karta
Kličevica

Kličevica

Kličevica je srednjovjekovna utvrda nedaleko Benkovca koja se smjestila iznad istoimene rječice, a podigli su je lokalni hrvatski plemići kako bi nadgledali hrvatsko-mletačku granicu. Tijekom burnih povijesnih vremena jedno razdoblje bila je u posjedu Osmanlija, a do danas se sačuvala skoro cijela građevoina i ostaci fortifikacijskog zida.
Karta
Vrgada

Vrgada

Vrgada je mali otok koji se nalazi ispred mjesta Pakoštane. Nekoć je služio kao mjesto za nadgledanje jadranskog pomorskog puta, a danas ga posjećuju brojni nautičari jer je njegov arhipelag s 15 otočića vrlo zanimljiv. Na otoku nema automobila, prekriven je borovom šumom i ima pješčane plaže pa je pravo odredište za potpuno miran i opušten izlet ili ljetovanje.

Karta
Prosika

Prosika

Prosika je umjetni kanal koji je napravljen u 18. stoljeću na najjužnijem dijelu Vranskog jezera koji ga povezuje s morem, a u svrhu melioracije močvarnog Vranskog polja. Na početku kanala nalazi se uređen prostor za privez brodova i obnovljena ribarska kućica iz 19. stoljeća, a služi kako info centar za posjetitelje Parka prirode.

Karta
Čelinka

Čelinka

Čelinka je vidikovac koji se nalazi na brdu iznad mjesta Drage, a s njega se pruža predivan panoramski pogled na otoke Vrgadu i Kornate te na mjesta Pakoštane i Drage. Na samom brdu mogu se vidjeti ostaci prapovijesne gradine koju su napravili prvotni stanovnici ovog kraja.

Karta
Izvor vode Pečina

Izvor vode Pečina

Vransko jezero vodu dobiva iz nekoliko izvora, a jedan od njih je i Pećina koji se nalazi u mjestu Vrana. Na lokalitetu izvora pronađeni su rimski ostaci ”svetišta Nimfi”, a sam antički Zadar odavde se opskrbljivao pitkom vodom.

Karta
Kamenjak

Kamenjak

Kamenjak je uređeni vidikovac i info centar Parka prirode Vransko jezero na vrhu brda koje se nalazi iznad središnjeg dijela jezera i odatle se pruža nevjerojatan pogled na samo jezero, obalu i okolne otoke. Osim info centra, na vidikovcu se nalaze još suvenirnica i konoba u kojoj se mogu kušati tradicionalna dalmatinska jela.

Karta
Ornitološka staza “Ptice Vranskoga jezera”

Ornitološka staza “Ptice Vranskoga jezera”

U sklopu parka prirode Vranskog jezera nalazi se poučna ornitološka staza s uređenim promatračnicama na kojoj se mogu gledati brojne ptičje vrste koje obitavaju na jezeru. Napravljena je od drva pa se odlično uklapa u okoliš, a duž cijele staze postavljene su poučne table s informacijama o pticama i zanimljivostima vezanima za njih.

Karta
Gradina

Gradina

Ostaci benediktinskog samostana iz 9. stoljeća nalaze se na lokalitetu zvanom Gradina, smještenom u Parku Prirode Vransko jezero, a naziva se još i stari grad Vrana. Imalo je veliku važnost u srednjovjekovnim vremenima kad se ovdje čuvala hrvatska kraljevska kruna, a tijekom povijesti gradom su upravljali, benediktinci, templari, Mlečani te Osmanlije. Odmah do njega nalazi se Maškovića Han.

Karta
Maškovića Han

Maškovića Han

Maškovića han najzapadniji je primjer turske svjetovne arhitekture, a nalazi se pored mjesta Vrana u sklopu Parka prirode Vransko jezero. S gradnjom je započeo Jusuf Mašković, dostojanstvenik na turskom dvoru porijeklom iz ovog područja, a građevina je trebala služiti kao han i rezidencija Maškovića. Danas je han preuređen u heritage hotel i restoran, a u sklopu se nalaze muzej i suvenirnica.

Karta
Fun park Mirnovec

Fun park Mirnovec

Prvi hrvatski zabavni park Mirnovec nalazi se između mjesta Biograd i Pakoštane, a posjetiteljima nudi priliku za pravu obiteljski zabavu i odličan izlet. Podijeljen je na nekoliko tematskih cjelina u kojima se nalaze brojne atrakcije za djecu i odrasle, a u sklopu parka nalaze se još restorani, kafići i suvenirnica.

Karta

Kontaktirajte nas