x
Rezervacije

Dolazak / Odlazak

Izleti

NP Krka

Najljepša krška rijeka Hrvatske, proglašena nacionalnim parkom od Knina do Skradina, duboki kanjoni usijecaju se u vapnenačke platoe, jezera, između mnoštva vodopada, najistaknutiji su Skradinski Buk i Roški slap.

Posjetiocima N.P. Krka pruža se jedinstvena prilika da u nekoliko sati ugodne vožnje brodom po Visovačkom jezeru dožive čudesnu, neponovljivu ljepotu prirode i bogatstvo spomenika kulture. Visovačko jezero najveće je proširenje rijeke Krke i zauzima središnji dio NP sa predivnim otočićem na kojem je smješten Franjevački samostan. Samostan je podignut 1445. god. Uzvodno od Visovca jezero se sužava i voda pojačava tok.

Tu počinje veličanstven kanjon gdje hridi okomito strše prema nebu.

Izleti

NP Kornati

Najrazvedenija grupa otoka na Mediteranu, koja se sastoji od 140 nenaseljenih otoka, otočića i litica, pravi labirint mora i kamena, poznata po visokim liticama i neobičnim oblicima reljefa, jedna od omiljenih destinacija nautičara, u Nacionalnom parku je marina Piškera, a u blizini je i osam drugih marina.

Dojmljiv kontrast škrtog, naizgled polupustinjskog i negostoljubivog kopna s jedne strane, te biološki i geomorfološki vrlo raznolikog i bogatog podmorja s druge strane, jedna je od temeljnih odlika ovog prostora. Čuvene kornatske "krune" (strmci ili litice) okrenute prema otvorenom moru, a koje karakteriziraju većinu vanjskih otoka u Pučinskom otočnom nizu, posebna su odlika i vrijednost ovog prostora.

Izleti

PP Vransko jezero

Kao jedno od rijetkih, gotovo netaknutih prirodnih staništa ptica vodarica, sa izvorima pitke vode te područje osebujnih specifičnosti i bioraznolikosti 21.07.1999. g. Vransko jezero sa okolnim područjem proglašeno je Parkom prirode. Granice Parka smještene su između Pirovca i Pakoštana.

Park je velik 57 km², a najveći dio 30,2 km² odnosi se na Vransko jezero položeno u pravcu sjeverozapad - jugoistok i pružajući se paralelno s morskom obalom od koje je mjestimično udaljen na manje od kilometra. Dominantna karakteristika Parka je Posebni ornitološki rezervat koji je zbog svoje očuvanosti velkog tršćaka na SZ dijelu jezera kao rijetkog močvarnog sustava, velike bioraznolikosti, izuzetne znanstvene i ekološke vrijednosti još 1983. g. dobio taj status te je uvršten u listu važnih ornitoloških područja u Europi (Important Bird Areas in Europe).

Izleti